13: Teistmoodi IT

 Eesti IT-tugilahenduste valdkonna otsustajana on oluline läbi mõelda kõige tõhusamad viisid nende tehnoloogiate juurutamiseks ja korrastamiseks. Kiiresti arenev IT-maailm on andnud aluse uuenduslikele lahendustele, mis võivad parandada inimeste, sealhulgas erivajadustega inimeste elu. 

Esmalt tuleb kindlaks teha, kas IT-tugilahendusi tuleks käsitleda puhtalt tehnoloogilise lahendusena või abivahendina erivajadustega inimestele. Ideaalis tuleks neid lahendusi käsitleda mõlemana. Kuigi IT-tugilahendused võivad olla kasulikud kõigile, võivad need olla eriti kasulikud puuetega või erivajadustega inimestele. Rakendamisel on oluline tagada, et neil inimestel oleks juurdepääs neile tehnoloogiatele ja et nad saaksid neid lihtsalt ja mugavalt kasutada.

IT-tugilahenduste rakendamise järelevalveks sobiva ministeeriumi määramine on organisatsiooni oluline aspekt. Eestis oleks kõige mõttekam see vastutus enda peale võtta sotsiaalministeeriumil. Nad  juba praegu vastutavad puuetega inimesi toetavate programmide ja teenuste eest, seega oleks nende kaasamine IT-tugilahendustesse nende olemasolevate kohustuste loomulik laiendus.

IT-tugilahenduste omandamise rahastamine võib olla märkimisväärne väljakutse, arvestades paljude nende tehnoloogiatega seotud suuri kulusid. Parema juurdepääsetavuse ja tootlikkuse eelised muudavad need aga väärt investeeringuks. Valitsuse rahastamise ja erasektori partnerluste kombinatsioon võiks olla elujõuline lähenemisviis IT-tugilahenduste rahastamisel. Valitsuse toetused võiksid aidata kompenseerida nende tehnoloogiate soetamise kulusid, samas kui eraettevõtted võiksid pakkuda mitterahalisi toetusi või allahindlusi seadmetele endale.

Paralleelide tõmbamine teiste riikide kogemustest võib anda väärtuslikku teavet selle kohta, kuidas IT-tugilahendusi kõige paremini rakendada. Näiteks Ameerika Ühendriikides näeb puuetega inimeste seadus ette, et ettevõtted peavad tagama puuetega töötajatele mõistlikke abinõusid, sealhulgas pakkuma abitehnoloogiaid, nagu ekraanilugejad või kõnetuvastustarkvara. Rootsi on teine riik, mis on selles valdkonnas teinud märkimisväärseid edusamme, kuna valitsus rahastab puuetega inimeste IT-tugilahendusi.

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

3: Uus meedia...?