E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Naatan Nohiku Litsensi valikud.


Ärivaraline litsents (EULA) on litsentsileping, mis võimaldab kasutajal litsentsi ostes kasutada seda tarkvara nii ärilistel kui ka mitteärilistel eesmärkidel. Sellel lähtekood ei ole avalikuselle kättesaadav, see võimaldab müüa tarkvaralitsentse teistele ettevõtetele või üksikisikutele ning nemad saavad tarkvara tuge ja uuendusi. Ärivaraline litsents annab omanikule tarkvara üle rohkem kontrolli.

Selle Litsentsi miinused: hind võib olla liiga suur, eriti väikeettevõtete või üksikkasutajate jaoks. kasutajad ei saa tarkvara muuta või kohandada.Nende lepingud on sageli liiga pikad ja enamasti paljud kasutajad ei loe neid ja lihtsalt vajutavad "Nõustun".


GNU üldine avalik litsents (GPL) on tarkvaralitsents, mis annab kasutajatele õiguse tarkvarale vabalt juurde pääseda, seda muuta ja levitada. GPL on copyleft-litsentsi tüüp, mis tähendab, et GPL-i litsentsitud koodiga loodud tarkvara peab samuti olema GPL-i alusel litsentsitud. GPL-i eeliseks on see, et see tagab tarkvara jäämise tasuta ja avatud lähtekoodiga, isegi kui seda kasutatakse ärilistel eesmärkidel.

GPL-i üks peamisi puudusi on see, et kõik muudatused või tuletatud teosed peavad olema litsentsitud ka GPL-i alusel. See võib piirata ettevõtete võimalusi oma tarkvara pealt tulu teenida. Lisaks võib GPL olla keeruline ja raskesti mõistetav, mistõttu võib ettevõtetel olla raske selle nõuete järgimist.


BSD-litsents võimaldab kasutajatel koodile vaba ligipääsu ning seda muuta ja levitada. Erinevalt GPL-ist ei nõua BSD litsents muudatusi ega tuletatud teoseid BSD litsentsi alusel. BSD litsentsi eeliseks on see, et see võimaldab suuremat paindlikkust ja seda saab kasutada nii avatud lähtekoodiga kui ka patenteeritud tarkvara jaoks.Negatiivne pool on, et BSD litsentsiga saavad kasutajad tarkvara muuta ja levitada ilma originaalautoreid tunnustamata mis võib põhjustada algsete arendajate vähese tuntuse ja nende tarkvara ümber kaubamärgi või maine loomist teha raskeks või lausa võimatuks.


Litsentsi valik sõltub lõpuks arendaja vajadustest ja tarkvara kasutusotstarbest. Ärivaraline sobib ettevõtetele, kes soovivad oma tarkvaraga raha teenida ja säilitada kontrolli selle kasutamise üle.GPL sobib neile, kes soovivad tagada, et tarkvara jääks sama avatuks nagu ta algul on. BSD litsents sobib neile, kes soovivad suuremat paindlikkust.

Comments

Popular posts from this blog

5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

3: Uus meedia...?