6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

WIPO (World Intellectual Property Organisation) vastutab intellektuaalomandi edendamise ja kaitsmise eest kogu maailmas. Intellektuaalomand hõlmab erinevat tüüpi immateriaalset vara, nagu patendid, autoriõigused ja kaubamärgid. Nendel on maailmamajanduses väga oluline roll, eriti digitaalajastul, kus tehnoloogilised edusammud on kiired ja hüppelised.

Praegu on WIPO intellektuaalomandi süsteemi üks edukamaid mudeleid patendisüsteem. Patendid annavad leiutajatele ainuõiguse oma leiutisi teha, kasutada ja müüa piiratud aja jooksul, tavaliselt 20 aastat alates esitamise kuupäevast. Patendisüsteem on innovatsiooni ning teadus- ja arendustegevusse tehtavate investeeringute soodustamiseks ülioluline. Andes leiutajatele ainuõigused, saavad nad oma investeeringud tagasi teenida ning kasumit teenida, mis võib rahastada tulevasi uuendusi.

Teisest küljest vajab autoriõiguste süsteem kohandusi, et muutuva ajaga kaasas käia. Praegused autoriõiguse seadused olid enamasti loodud analoogajastu jaoks ega ole suutnud kohaneda digiajastuga. Interneti ja digitehnoloogiate kasv on muutnud viisi, kuidas inimesed sisu loovad, levitavad ja tarbivad, muutes autoriõigustega kaitstud teoste ilma loata paljundamise ja jagamise lihtsamaks. See on viinud probleemideni nagu veebipiraatlus, autoriõiguste rikkumine ja õiglase kasutamise põhimõtete (Fair use principles) rikkumine.

Seetõttu peab WIPO muutma kehtivaid autoriõiguse seadusi, et need kajastaksid praeguse digitaalse keskkonna tegelikkust. See peab arvestama  digitaalsete õiguste haldamisega, veebilitsentseerimisega ning looma tasakaalu loojate õiguste kaitse ja kasutajate teabele juurdepääsu õiguste vahel. Seda tehes saab WIPO tagada, et autoriõiguse süsteem jääb loovuse, innovatsiooni ja majanduskasvu edendamisel asjakohaseks ja tõhusaks. 

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

3: Uus meedia...?