14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Lunavara – pahavara vorm, mis krüpteerib ohvri failid ja nõuab juurdepääsu taastamiseks lunaraha, kujutab endast olulist ohtu IT-turvalisusele. Kasvavate küberohtude ajastul pakub maailmakuulsa küberturvalisuse eksperdi Kevin Mitnicki kontseptsiooni "Mitnicki valem"  lähenemisviisi selliste küberohtude riskide maandamiseks. Valem rõhutab kolme komponenti:

Tehnoloogia:

Tehnoloogial on lunavararünnakute eest kaitsmisel tähtis roll. Täiustatud turbelahenduste (nt sissetungituvastussüsteemid, viirusetõrjetarkvara ja tulemüürikaitse) juurutamine võib aidata tuvastada ja neutraliseerida ohte enne, kui need võrku ligi pääsevad. Süsteemide regulaarne parandamine ja värskendamine on samuti ülioluline, et vältida turvaauke, mida lunavara võib ära kasutada. Oluline tehnoloogiline abinõu lunavara vastu on usaldusväärse ja korrapärase varundussüsteemi rakendamine. Kõigi andmete ajakohased varukoopiad võimaldavad organisatsioonil lunavararünnaku korral oma süsteemid kiiresti taastada, muutes seega rünnaku mõju olematuks.

Koolitus:

Inimfaktor osutub sageli küberturvalisuse nõrgimaks lüliks, muutes treenimise "Mitnicki valemi" üheks olulisemaiks komponendiks. Töötajate regulaarne koolitamine andmepüügimeilide äratundmiseks, mida sageli lunavara käivitamiseks kasutatakse, võib oluliselt vähendada ründeohtu. See koolitus peaks hõlmama viise, kuidas tuvastada kahtlaseid meilielemente, nagu üldised tervitused, õigekirjavead, mitteametlikud e-posti aadressid ja ootamatud manused. Simuleeritud andmepüügirünnakud võivad anda praktilisi kogemusi ja tugevdada õppimist. Lisaks tuleks töötajaid koolitada selle kohta, kui oluline on andmepüügikahtlusest IT-osakonnale teatada.

Reeglid:

Selgete küberjulgeolekureeglite ja -protokollide kehtestamine võib oluliselt suurendada organisatsiooni vastupanuvõimet lunavara suhtes. Need reeglid võivad hõlmata piiranguid isiklike seadmete kasutamisele tööl, võimalikest ohtudest teatamise protokolle ja juhiseid paroolide korrapäraseks värskendamiseks ja muutmiseks. Range juurdepääsukontrolli poliitika, mis tagab töötajatele juurdepääsu ainult nende ülesannete täitmiseks vajalikule teabele, võib piirata lunavara levikut. Need reeglid, millel on ka distsiplinaarmeetmed kui neid ei jälgita, aitavad kaasa tugevale küberjulgeolekukultuurile.

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

3: Uus meedia...?